Björn Lippold har lämnat oss

Björn Lippold

Folklivskännaren, kulturpersonligheten och grundaren för det Centrala Soldatregistret Björn Lippold somnade den 26 augusti in, efter en tids sjukdom. Hans brinnande engagemang och stora entusiasm fanns där ända till slutet. Passionen för ”Den lille soldaten i det stora försvaret” har han varit flitig med att sprida på många olika sätt runt om i landet och bland sina närmaste.

Inventeringen av de indelta soldaterna kom på tal första gången redan 1981. Detta när Majoren Lennart Larsson i Skövde ville göra en inventering av alla soldattorp som hört till Yngre indelningsverket. Det uppkom i diskussionen redan då om man inte skulle inventera även ”gubbarna” och ”gummorna” som bott i stugorna. Diskussionerna som Björn förde med Majoren nådde dåvarande länsbibliotekarien Arne Sträng i Skara. Han gav då Björn i uppdrag att inventera manskapet. Björn hade redan vid den här tiden 15 års erfarenhet av släktforskning och såg det som en spännande utmaning. Den 21 oktober 1983 började Björn sin första dag på Stift och Landsbiblioteket i Skara och fick till sig av Arne:

– Du får 6 månader på dig, längre räcker inte pengarna.

Nu, 37 år senare med ca 510 000 indelta knektar och omkring 150 000 kvar så pågår registreringen fortfarande. Styrelsen för Centrala Soldatregistrets riktlinje är att fortsätta registreringen och arbetet i samma anda som Björn arbetade efter. Samordningsansvaret för Centrala Soldatregistret är och förblir i Skaraborg där allting en gång startades av Björn.  De lokala registren runt om i landet gör ett stort och gediget arbete med soldaterna för sina enskilda län!

Under kommande år så kommer du som släktforskare att kunna ta del av nya förbättringar på sökdatabasen. Vi kommer fortsätta uppdatera hemsidan med ytterligare information som vi ser och hör är efterfrågad kring de Indelta knektarna. Det kommer att under våren 2021 komma en ny uppdatering av Soldatregistret på internet.

Mycket är på gång!

* * * * * * * * * * *

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.