Uppdatering av Soldatregistret 2022-08-01


Centrala Soldatregistret har under slutet juli månad genomfört sin årliga uppdatering! Databasen med indelta soldater från det yngre indelningsverket (1682-1901) innehåller nu närmare en halv miljon soldater. I sökdatabasen som finns på internet har det under det gångna året gjorts omkring 1 miljon sökningar efter de indelta soldaterna.

Kronobergs register uppdaterats med en mängd familjer (hustrur och barn) och nya soldater. Östergötland, Halland och Smålands Husarregister har lagt ned stort arbete med uppdateringar av sina register och det bedrivs ett stort arbete för att lägga in familjer, rensa i bort eventuella dubbletter i registret eller felaktigheter. För Skaraborg, Älvsborgs, Bohusläns och Hälsinges räkning har registret fyllts på med omkring 1000-2000 nya soldater. Nya uppgifter har även fyllts på i de befintliga akterna. Vidare genomför Centrala Soldatregistret ett större arbete av Kalmar regemente, där vi i denna uppdatering har med en ny fil som innehåller några tusen fler soldater mot tidigare. I Dalarna pågår ett arbete med att fylla på med uppgifter för de befintliga soldaterna och deras familjer, då vi ser ett större antal frågor som inkommer till dessa register.

Utöver det stora arbete som läggs ned av Centrala Soldatregistret och de övriga lokala registren inkommer det kontinuerligt kompletterande information från släkt- och hembygdsforskare runt om i landet. Det är en av bitarna som gör CS så unikt, då vi får in allt ifrån bilder på den indelte soldaten, ritningar på hans torp och b.la tidningsurklipp till ny info om hans leverne och familj, som vi samlar i hans unika akt. När du hittat din soldat i sökdatabasen skicka en förfrågan till oss, för att få den kompletta akten. Den kan innehålla mycket spännande info om din anfader och hans soldattorp.

Vice ordföranden Claus Lippold.

Sedan förra året så har även vår hemsida www.soldatreg.se kontinuerligt uppdaterats och fler artiklar lagts till för att kunna svara på frågor som ofta dyker upp i forskningen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.